PočetnaKultura„Kiseonik“ u kulturnom opusu opštine Knić

„Kiseonik“ u kulturnom opusu opštine Knić

„Kiseonik“ u kulturnom opusu opštine Knić

List naše gore na koji smo ponosni, dobitnica nagrade za najbolju glumicu na ovogodišnjem Kustendorfu upravo za ulogu u predstavi „Kiseonik“ Ivana Viripajeva, Sofija Mijatović i talentovani, energični i harizmatični Miloš Lazarov sinoć su prisutne u Domu kulture, u talasima ostavljali bez daha – u trenutku od smeha, u sledećem usled začuđenosti, a odmah zatim zbog preispitivanja.

Nagomilani bes, nada, emocije u likovima, na sceni su reflektovali dinamične promene monologa u dijalog, viku ili svađu  kroz koje likovi iznose svoje, često suprotstavljene stavove o politici, društvu, ljubavi, moralu, pozorištu i svemu što nam jeste ili bi trebalo da nam bude bitno.

Publika je povremeno bivala „zatečena“ nagomilanom upotrebom žargonizama pa i psovki, ali je upravo taj momenat neobičnosti u dramskom tekstu i umešnost mlade rediteljke Milje Mazarak , momenat je „buđenja“ kritičkog duha kod gledaoca. Iz tog stanja, gledalac biva unet u svet dubokih emocija likova koji su sve vreme predstave u jakoj interakciji sa publikom.

Kompozicijski, predstavu čini deset delova čija su okosnica Božje zapovesti, te je sve prisutne ova postdrama podstakla na duboka razmišljanja o ceni malo „kiseonika“ u našim životima.