PočetnaСервисне информацијеТехнике бојења јаја

Технике бојења јаја

Технике бојења јаја

Drage domaćice, mlade ili iskusne, verujemo da je sve spremno za pripremu  Vaskrsa koji ne može biti bez farbanih jaja. Ideja i saveta je puno, od onih koje smo dobile od naših baka i mama, do najnovijih tehnika bojenja koje možemo pronaći na društvenim mrežama i  u časopisima. Mi smo za danas pripremili mali podsetnik i nekoliko saveta sa akcentom na farbanje jaja prirodnim bojama i uglavnom onim čega imamo u izobilju.

–              bojenje treba početi ujutru, kada se sunce rađa, a dan razvija

–              u boju za jaja sipajte malo osveštane vode ukoliko je imate

–              prvo se boji čuvarkuća, obavezno u crvenu boju

Sva ostala jaja bojite u skladu sa maštom i inspiracijom, a mi vam ovde navodimo neke od tehnika i korisnih linkova.

  1. bojenje prirodnim bojama – sve namirnice najpre obarite ili prelijte vrelom vodom. Nakon toga, obavezno na 0,2 litra vode sipajte 2 kašike sirćeta. Potopite jaja u boju i ostavite ih tako 12 sati.

Lavanda                                                         

Sok od limuna i cvetovi ljubičice (2 kašike soka od  limuna i malo cvetova ljubičice)

Sok od crnog grožđa (kašičica sirćeta, 1,8 litara vode i 2 šolje soka od grožđa)

Tamnoljubičasta                                        

Cvetovi ljubičice (u vrelu vodu dodajte malo cvetova ljubičica, kuvajte petnaestak minuta i zatim dodajte jaja), ljuske kuvanog crnog luka, čaj od hibiskus (4 kesice čaja i 1 kašiku sirćeta prelijete šoljom vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta),  crveno vino,ljubičasti kupus (500 grama ovog kupusa, oko 1 litar vode i 2 kašike sirćeta)

Plava                                                              

Sok od crvenog grožđa, borovnica, kuvani listovi crvenog kupusa (kašičica sirćeta, 1,8 litara vode i 1/4 glavice crvenog kupusa)

Zelena               

Kuvani listovi spanaća

Žuto-zelena                                                 

Čaj od nane (4 kesice čaja i 1 kašiku sirćeta prelijete šoljom vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta), kuvana kora žutih jabuka

Žuta                                                                

Kuvana kora šargarepe, čaj od kamilice (4 kesice čaja i 1 kašiku sirćeta prelijete šoljom vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta), kuvana kora celer a, zeleni čaj (4 kesice čaja i 1 kašiku sirćeta prelijete šoljom vrele vode i ostavite daodstoji desetak minuta),kuvana kora limuna ili pomarandže

Braon-zlatna                                               

Seme mirođije

Braon                                                              

Kuvane ljuske crnog oraha, jaka kafa, instant kafa u kesicama, crni čaj (4 kesice čaja i 1 kašiku sirćeta  prelijete šoljom vrele vode i ostavite da odstoji desetak  minuta)

Narandžasta                                                   

Čili u prahu, kuvana lukovina,paprika, kuvana šargarepa, kurkuma (7 kašika kurkume, oko 1 litar vode i 2 kašike sirćeta)

Roze                                                                 

Repa, maline, sok od crvenog grožđa, sok od brusnice

Crvena

Kompot od trešanja, maline, cvekla (500 grama cvekl oko 1 litar vode i 2 kašike sirćeta), sok od nara

  1. bojenje u lukovini
  2. bojenje gel-bojama, gliterom (sjajnim lepkom)
  3. kristalna jaja
  1. bojenje krep papirom – raznobojne komade krep papira umočite u sirće i zalepite na toplo bareno jaje. Odložite ga u plastičnu flašu kojoj ste odsekli vrh i uži deo. Tako uradite i svim ostalim jajima. Nakon 2 sata uklonite papir i premažite jaja uljem.
  1. bojenje na pari – u šerpu sa ključalom vodom, stavite drugi, manji sud i u njega barena jaja preko kojih ćete sipati koncentrovanu ili boju u prahu. Boje će se razlivati same i tako ćete dobiti zanimljiva šareno farbana jaja.
  2. šaranje voskom, voštanim bojama, flomasterima, temperama i markerima; stikerima, šljokicama i sa „obuci jaje“
  1. ukrašavanje tračicama, cvetićima i drugim ukrasima koji se mogu pronaći u marketima
  2. dekupaž tehnika – toplo jaje premazati umućenim belancetom, a zatim „zalepiti“ opkrojeni motiv, najbolje sa salvete jer je salveta od mekog papira koji se najlakše nanosi na jajasti oblik.
  3. bojenje pomoću ubrusa ili vate – nakapajte različite boje na vatu, uvijte jaje i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon toga, odvijte jaje i premažite ga uljem.
  4. bojenje pirinčem – nekoliko kapi koncentrovane boje izmešajte sa pirinčem koji ste prethodno sipali u kesu za zamrzivač. Toplo jaje stavite u kesu, nežno protresite kako se jaje ne bi polomilo, izvadite ga iz kese i ostavite da se osuši.
  5. šaranje gumicama za tegle, izolir trakom, potapanjem delova jaja u različite boje
Podeli: