ПочетнаДруштвоЗа грађане општине Кнић држава и општина обезбедиле 4 милиона динара за енергетску ефикасност

За грађане општине Кнић држава и општина обезбедиле 4 милиона динара за енергетску ефикасност

За грађане општине Кнић држава и општина обезбедиле 4 милиона динара за енергетску ефикасност

Председник Општине Кнић, Срећко Илић потписао је у Аранђеловцу уговор о суфинансирању програма енергетске санације, у оквиру Националног Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Општина Кнић и Влада Републике Србије, то јест Министарство рударства и енергетике обезбедили су 4 милиона динара за програме енергетске ефикасности у општини Кнић, то јест замену столарије, котлова, постављање изолације или соларних панела и друго на породичним кућама. Општина Кнић ће у наредном периоду расписати јавни позив за испоручиоце, а потом и позив грађанима да конкуришу за суфинансирање енергетског опремања њихових домова. Општина и држава бесповратно дају половину средстава грађанима за пројекте енергетске ефикасности чиме се штеди енергија, штити животна средина и грађани штеде кућни буџет.

Уручењу уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности у Аранђеловцу је присуствовала ипотпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић која је истакла да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава.

Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину, рекла је министарка Зорана  Михајловић.

Подели: