ПочетнаСпорт

Спорт

Спорт у општини Кнић има дугу традицију, скоро један век. Највећу заступљеност и масовност, наравно, има фудбал, који у оквиру Фудбалског савеза општине Кнић броји преко 600 регистрованих играча. Поред фудбала, који је најразвијенији, спортисти книћанске општине баве се и шахом, одбојком, кошарком, планинарством, спортским ловом и риболовом. Укупан број активних спортиста је већи од 2000.

Фудбал

Најзаступљенија грана спорта је фудбал. На територији општине Кнић постоји и активно се такмичи 19 клубова. Међу свим клубовима посебно се истиче ФК“ Гружа“ из Груже, који од свог оснивања 1947. има најуспешније такмичарске успехе, реноме и традицију. Први и најуспешнији клуб са ове територије је ФК „ Книћанин“ из Кнића, основан давне 1927.године, а затим „ БСК“ из Борча. Свакако треба издвојити и ФК “Партизан“ из Бумбаревог Брда, који се једно време такмичио у српској лиги и поседује најлепше изграђен стадион на територији општине. Клубови су удружени у Фудбалски савез општине Кнић и преко њега остварују своја права и заједничке интересе код ФСС, републичког, регионалног и окружног савеза. У скопу Фудбалског савеза налазе се и Удружење фудбалских судија и Удружење фудбалских тренера. Клубови се такмиче у зонском, окружном, међуопштинском и општинском гангу такмичења.

Планинарство

Планинарско душтво „ Каменац“ из Груже је једино друштво на територији општине Кнић, које се бави овом спортско- рекреативном активношћу. На иницијативу наставника ОШ „Рада Шубакић“ из Груже, Љубе Пауновића, 22.05.1978. године, основано је Планинарско друштво „Каменац“. Циљ Планинарског друштва је да кроз организовања планинарских активности развија и подиже радну способност планинара, да развија смисао за друштвени живот, другарство, дисциплину, да се чувају природна богаства, објекти и путеви у планинама и др. Друштво је извршило маркацију Гледићких планина и Котленика, а стазе се и сада користе.Планинарско друштво „ Каменац“ има изузетну сарадњу са Планинарским савезом Србије и са другим планинарским друштвима. Броји преко четрдесет чланова и сарађује са друштвима из Kрагујевца, Краљева, Трстеника, Чачка и Београда .

Шах

Шаховски спорт је заступљен у оквиру два клуба:
Шаховски клуб „ Кнић“ из Кнића основан је 1995 године.
Шаховски клуб „ Брњица “ из Брњице, основан је маја 2006 године. Такмиче се у Шумадијској А лиги. Клуб има 28 чланова.

Риболов

Риболовачко друштво“ Љубитељи воде Груже“ из Груже. Друштво је основано 2010. године. Броји око 50 чланова. Активно учествују у свим акцијама чишћења језера.

Стони тенис

Стонотениски клуб “Спин 12“ из Губеревца oснован је 2012. године. У склопу клуба раде две секције, у Пајсијевићу и у Лесковцу.

Кошарка

Кошаркашки клуб „Зицер“ из Груже основан је 2014 године. Клуб има 55 чланова, сврстаних у три категорије. У склопу клуба ради и школица спорта за децу предшколског узраста.

Спортска академија

Спортска академија „Олимпик“ из Груже основана је 2015 године по идеји професора физичке културе Жарка Перовића и Драгана Радомировића. Академија се тренутно базира на два спорта: фудбал и одбојку, а планирано је и увођење Школице спорта за децу узраста од 5 до 8 година. Постоји могућост увођења и других спортова што зависи од интересовања деце.Фудбалери се тренутно такмиче у незваничној лиги ФК Шумадија Крагујевац за 2006 годиште. такмиче се у Мини- Макси лиги у организацији Фудбалског савеза Србије. Чланови су акције „Моја школа, мој клуб“ у организацији Фудбалског Савеза Србије и Министарства Просвете.

Ловачко удружење „ Владан Милошевић“ из Кнића

Формирањем општине Кнић 1960. године формиран је и општински ловачки савез, кога сачињавају Ловачко друштво „ Котленик“ из Кнића, ЛУ „ Доња Гружа“ из Груже и ЛУ „ Јешевац“ из Топонице, под именом ЛУ „ Владан Милошевић“ са седиштем у Книћу. Удружење је добило име по човеку који је дао печат развоју лова и ловства на просторима Груже. Први председник удружења био је Милутин Вукосављевић из Честина. У великом пожару 1986. године, који је захватио просторије удружења, изгорела је комплетна документација. 1998. године организована је прва манифестација лова на лисице „ Борачка лисица“ на којој је учествовало 250 ловаца из Груже и других крајева. 2000. године, на овој манифестацији учествовало је око 1000 ловаца, 2004 око 2000, па је самим тим постала традиционална и организује се сваке године у фебруару месецу. У сваком селу општине Кнић постоји ловачка секција.