PočetnaКултураЧасопис – Расковник

Часопис – Расковник

Часопис – Расковник

Da li ste znali da je dr Dragiša Vitošević, zajedno sa Dobricom Erićem, 1968.godine pokrenuo časopis za književnost i kulturu  Raskovnik?

Časopis Raskovnik pojavio se u jesen 1968.god, nakon dva zbornika seoskih pesnika Orfeja među šljivama (1963) i Cvetnika (1967). Cilj je bio okupljanje  darovitih narodnih stvaraoca (pisaca, slikara, vajara i dr), objavljivanje novih zapisa narodnih umotvorina, kao i podsticanje razvoja kulture na selu.

Prvi glavni i odgovorni urednik, u periodu 1968-1982,  bio je Dragiša Vitošević. Urednik je bio i Dobrica Erić (1968-1975) a od 1982.godine, glavni urednik je bio Ljubinko Radenković. Kao jedan od tri najbolja časopisa,  dobio je premiju 1972.godine.

U prvom broju Raskovnika, povodom umetnika naivaca, Vladeta R. Košutić, Ivan Tabaković i Raško Dimitrijević govorili su o preporodu narodnog stvaralaštva. Vesna Parun je u jednom od narednih brojeva videla pesnike seljake kao arhajske stvaraoce, patrijahalne mislioce koji donose reč novu i staru u isti mah.

Najstariji raskovničar bio je Milorad Brevinac. Zasluga „kuma“ časopisa i tehničkog urednika Radoja Kavedžića, bila je što je reč „raskovnik“ koja je bila skoro zaboravljena, vraćena u upotrebu na najlepši mogući način. U Vukovom „Riječniku“ se može pročitati da je „raskovnik“ nekakva (može se reći izmišljena) trava kojom ako dohvatite bravu ili bilo kakav drugi zaklop, on se sam od sebe odmah otvori.

Pojava Dobrice Erića podstakla je mnoge darovite Gružane da se posvete pisanju pesama, a i on je imao prethodnike, pesnike-seljake, Živadina Stevanovića i Milisava Pavlovića.

Dragiša Vitošević se divio dvema stvarima kod gružanskih narodnih stvaralaca, a to su:

  1. nepoznata i neobična životnost onoga što seljaci kazuju
  2.  lepota i bogatstvo  govora sela, tom istinskom čudu usmenosti.