Чуваркућа

Чуваркућа

Чуваркућа, јаје које чува укућане од сваке невоље током целе године.

Чуваркућа је Васкршње јаје које прво буде обојено на Велики петак. У нашем народу се још назива и „чувар“, „стражар”, „стражник” и за њега се верује да има посебну моћ.

Како му и само име каже, оно чува укућане и доноси срећу и благостање, тера болест, зле силе и демоне од куће и укућана. Због тога се чува целе године, док се не замени другом чуваркућом.

Обичај је да се чуваркућа у Васкршње јутро стави у чинију са водом у коју су потопљени и босиљак, здравац и дрен. Том водом умивали би се укућани, нарочито деца, како би били здрави и румени. Обичај је, такође, да се на ускршње јутро деца „помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.

Стара чуваркућа бацала би се на Велики петак преко крова куће или би се често закопавала у двориште, поље или виноград јер се веровало да штити усеве од града и штеточина. Неко је баца и у реку да однесе сва зла и несреће које су пале на њега штитећи укућане и кућу у којој је било. Стара чуваркућа се износи из куће тек када је нова офарбана у црвено.

Извори: nationgeografic.rseparhijasumadijska.rsopanak.rs

Подели: