ПочетнаСервисне информацијеДанас у Телеграфу о мерама против коронавируса у општини Кнић

Данас у Телеграфу о мерама против коронавируса у општини Кнић

Данас у Телеграфу о мерама против коронавируса у општини Кнић

Šta je to uradio moćni Knić što drugi nisu, pa nema nijednog zaraženog: Ovo je njegova tajna

Knić je veoma razuđena opština, ima 36 sela i površinu od 413 kilometara, a prema podacima iz 2011. godine 14.237 stanovnika.

Opština Knić saopštila je da ni posle više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja i proglašenja pandemije u toj opštini nema zaraženih korona virusom.

Kako se navodi, u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja u Gruži pregledano je više od 100 pacijenata, pet je uzorkovano i nalazi kod svih pet pacijenata bili su negativni na virus COVID-19.

U borbu protiv pandemije u Domu zdrvlja u Kniću angažovano je 50 medicinskih radnika, od čega 20 lekara, 27 medicinskih sestara i tri laboratorijska tehničara.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Knić, u saradnji sa svim službama nalaže, sprovodi i kontroliše primenu svih mera Vlade Srbije i preduzima dodatne mere primerene uslovima života na teritoriji opštine, navodi se u saopštenju. Opština organizuje prevoz za zdravstvene radnike koji žive u okolnim mestima.

Dom zdravlja radi po posebnom režimu, ambulanta za febrilna stanja u Gruži svakog dana od 7-22 časa, Služba hitne medicinske pomoći 24 časa dnevno, a ostale službe rade u okviru centralne zgrade u Kniću.

Volonteri stižu do najugroženijihOpština Knić odmah po uvođenju vanrednog stanja formirala je i volontersku službu koja ima više od 50 članova.

U organizovanje pomoći i obilaska staračkih i samačkih domaćinstava osim volontera uključeni su odbornici, većnici, predsednici mesnih zajednica, članovi Lovačkog udruženja „Vladan Milošević Knić”.

Opština je formirala Kol centar za građane i poseban Kol centar za psihološku i pedagošku podršku đacima i roditeljima, radi i Kol centar Crvenog krsta.

Knić je veoma razuđena opština, ima 36 sela i površinu od 413 kilometara, ali volonteri stižu do najugroženijih.

Knić je i tranzitna opština preko čije teritorije godišnje prođe sedam miliona vozila, tako je i sada u uslovima vanrednog stanja. U opštinu je došao veliki broj građana iz inostranstva i ostalih krajeva Srbije, zakupljuju se i vikendice i seoska domaćinstva. Redovna dezinfekcija ulica, stambenih zgrada, javnih ustanova

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Knić u saradnji sa kragujevačkim JKP „Šumadija“ jednom nedeljno dezinfikuju ulice i javne površine u najprometnijim mestima u opštini. Dezinfikovane su stambene zgrade i sve javne ustanove, Dom zdravlja, svi objekti Pošte, Policijska stanica i prostorije opštine Knić.

U osam mesta u opštini postavljeni su kanisteri sa natrijumhipohloritom za građane sa detaljinim uputstvom za korišćenje.

Volonteri opštine svakog jutra dežuraju u lokalnim prodavnicama kada se obavlja bezbedna kupovina za starije od 65 godina, u saradnji sa lokalnim trgovcima organizuje se rad trgovina u svim delovima opštine.

Pojačano radi služba gerontodomaćica čiji rad, takođe finansira opština.

Knić je nerazvijena opština u kojoj je poljoprivreda primarna delatnost, u saradnji sa nadležnima u Policijskoj stanici, čini se sve da se pomogne ratarima, voćarima i ostalim poljoprivrednicima da ispoštuju proceduru dobijanja dozvola i obave radove u poljima.

Opština je pokrenula Elektronsku pijacu.

Po podacima iz 2011. godine Knić ima 14.237 stanovnika.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3179203-sta-je-to-uradio-mocni-knic-sto-drugi-nisu-pa-nema-nijednog-zarazenog-ovo-je-njegova-tajna

Подели: