ПочетнаКултураДимитрије Михаиловић, зачетник изградње Варошице

Димитрије Михаиловић, зачетник изградње Варошице

Димитрије Михаиловић, зачетник изградње Варошице

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ да је улица у Книћу у којој се налази зграда Дома културе добила име по велетрговцу Димитрију Михаиловићу?

ДИМИТРИЈЕ МИХАИЛОВИЋ (1830-1926) велетрговац из Кнића, рођен је у Кратову (Македонија) 1830. године у породици Цинцара који су пореклом из Грчке. Потиче из породице која је позната у околини Кратова као чувени „македонски печалбари“. У потрази за бољим животом и жељан да заради, Димитрије се винуо према северу и плодној Шумадији у коју ће доћи када је имао 16 година (1846. године). Његов сапутник и најближи рођак Вељко, после неколико година боравка у Книћу умире, а имао је свега 20 година. Због велике жалости за изгубљеним рођеним братом, Димитрије одлази у суд и мења презиме Михаиловски у Михаиловић али презимену Михаиловић додаје и Вељковић, у знак сећања на млађег преминулог брата. Од тада, до сада и убудуће, ова книћанска кућа остаће међу мештанима позната као „кућа Вељковића“. Тако и данас зову све потомке великог претка, човека који је стварао варошицу.

Димитријев капитал донет из Македоније и стечен у Книћу представљао је основ пословне сарадње са ондашњим највиђенијим људима. Са београдским, крагујевачким, краљевачким, чачанским, милановачким и другим трговцима, лако и са великим успехом, склопио је уговоре о сарадњи и купопродаји. За њега као таквог, брзо се прочуло и у влади Кнеза Александра Карађорђевића. Нимало није било тешко овом великом трговачком уму да и за време Обреновића успешно настави послове у велетрговини.

Димитрије Михаиловић – Вељковић, умро је 1. фебруара 1926.године у 97.години живота. Иза себе је оставио бројне наследнике. Смрт Димитрија Михаиловића значила је за Кнић одлазак човека који ће се памтити кроз векове. Памтиће се по добру, а своје почасно место у Хроници школе книћанске, чији ђак није био, добио је чињеницом да је саградио школу (стару школу). Величина доброчинства његове породице подразумевала је да он и син му Драгомир морају ући у Хронику школе.

 

Подели: