PočetnaДруштвоДржава ће финансирати санацију штете од поплава, општина Кнић трећа по степену оштећености и приоритетима за помоћ

Држава ће финансирати санацију штете од поплава, општина Кнић трећа по степену оштећености и приоритетима за помоћ

Држава ће финансирати санацију штете од поплава, општина Кнић трећа по степену оштећености и приоритетима за помоћ

Predsednik opštine Knić, Miroslav Nikolić prisustvovao  je danas sastanku sa ministrom poljoprivrede,  Branislavom  Nedimovićem, pomoćnikom ministra, Nenadom Katanićem i direktorom vladine Kancelarije za javna ulaganja,  Markom  Blagojevićem. Na sastanku sa predstavnicima 17 opština koje su poslednjih dana zadesile poplave operativno je razgovarano o  nadoknadi štete i procedurama koje su potrebne da se šteta prijavi u skladu sa zakonom. Dogovoreno je da lokalne samouprave  popišu štetu koju imaju, pripreme projekte, a država će finansirati sve ono što je potrebno uraditi i što lokalne samouprave identifikuju kao prioritete, obećao je ministar Nedimović. Sve svoje resurse Vlada će staviti na raspolaganje opštinama koje je pogodila elementarna nepogoda, opština Knić i ostale lokalne samouprave dobiće pomoć i iz Robnih rezervi. Predviđena je pomoć u hrani za ljude, ali i životinje, kako bi država  pomogla stočarima da prehrane stada. Prioritet će, kako je dogovoreno na sastanku u Beogradu, imati obnova porodičnih kuća i javnih objekata, a na lokalnim samoupravama je da što pre i što detaljnije popišu i procene štete, kako bi država preduzela mere za sanaciju. Sastanak predstavnika 17 opština koje je pogodila elementarna nepogoda bio je prilika i da se razmene iskustva, i da opštine, poput Knića koji nije imao oštećenja takvih razmera, od kolega koji su, nažalost sve to već preživeli, saznaju kako što efikasnije delovati, popisati štetu, pripremiti projekte i krenuti u sanaciju.

U opštini Knić vanredno stanje ostaje na snazi. Zbog velikog broja građana koji prijavljuju štetu  produženo je radno vreme nadležnih službi do 17.00 časova radnim danima, a subotom od 7-15.00 časova. Tako će raditi i popisne komisije, kako bi stigle do svakog domaćinstva koje je pretrpelo štete od poplava.