ПочетнаКултураГодину дана од смрти Добрице Ерића

Годину дана од смрти Добрице Ерића

Годину дана од смрти Добрице Ерића

ДОБРИЦА ЕРИЋ (22.август 1936 – 29.март 2019)

Ја сам увек ишао помало у раскораку са стварношћу, а поготову данас. И песме су сада у новом веку, као и лепота уметности уопште, у раскораку са здравим разумом и у дослуху са невременом, па се све чешће питам да ли се вреди још борити лепим речима и мислима за место под немилосрдним сунцем, које нас такође не гледа и не милује онако често и нежно као у детињству. Сад су у моди неке туђе речи и сунца, чији смисао, или пре бесмисао, ја не разумем и не прихватам, чак и по цену потпуне изопштености и самоће која је преурањена чак и за моје године – Добрица Ерић

Прошло је годину дана откако је преминуо Орфеј Шумадије, лирски здравичар Груже, почасни грађанин општине Кнић, Добрица Ерић. Оставио је за собом богат књижевни опус (око четрдесет књижевних дела за децу, седамнаест стрипова, више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма) али се чини да није рекао све мудро што смо могли чути од великана српске књижевности.

Иако пуно знамо о њему, емисија која је 1996.године приказана на РТС-у аутентична је слика, звук и сензибилитет творца, сада већ митске представе о вољеној Гружи, Калипољу, Вилиној долини; о величанству Пријатеља, њеном величанству Жени, гружанској души, значају очувања традиције и изворног народног стваралаштва и, свакако, љубави. Емисију са задовољством преносимо у целости.

Подели: