ПочетнаДруштвоИма ли оболелих од коронавируса истраживао Телеграф

Има ли оболелих од коронавируса истраживао Телеграф

Има ли оболелих од коронавируса истраживао Телеграф

Има ли оболелих од коронавируса истраживао је Телеграф. Преносимо текст новинарке Љубинке Рачић. Чланак и на линку:

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3184550-korona-nije-uspela-da-udje-i-u-mocni-knic-da-li-je-zabelezen-prvi-slucaj-obolevanja?fbclid=IwAR1o56Sq5UH3RsLRCJWeMUtZBCGcLrqLt1_my9dhLCDB49CUst98zk3BRDo

Korona (ni)je uspela da uđe i u moćni Knić: Da li je zabeležen prvi slučaj obolevanja?

* Punih osam nedelja u Kniću nije bio nijedan slučaj obolevanja od COVID-a 19 * Na sajtu covid19.rs piše da postoji jedan zaraženi, nadležni u Kniću nemaju takve informacije

Opština Knić, koja je punih osam nedelja, odolevala korona virusu, ipak nije mogla da je izbegne, bar prema podacima sa sajta Ministarstva zdravlja covid19.rs, koji su ažurirani juče u 15 sati. Prema tim podacima, u Kniću se pojavio  prvi oboleli od korone, ali u samoj opštini nemaju takve informacije.

Kako je za Telegraf.rs rekao predsednik Knića Miroslav Nikolić, koji je na stalnoj vezi sa Kriznim štabom u  Kragujevcu i Institutom za javno zdravlje u tom gradu, oni nemaju informaciju da se na njihovoj opštini pojavila korona. Kažu, ako jeste, voleli bi da znaju ko je osoba, kako bi preduzeli dodatne neophodne mere da se zaraza ne bi širila.

– Svako jutro se čujem sa Kriznim štabom i Institutom za javno zdravlje u Kragujevcu, i mi nemamo informaciju da se bilo ko sa simptomima te vrste javio u Dom zdravlja u Kniću, ili u Kragujevcu. Knić ima 36 sela, i jedino što može da se dogodi da je neko prijavljen na adresi na našoj opštini, a da živi negde drugo, te da je, samim tim, i pregledan u nekoj drugoj zdravstvenoh ustanovi – kaže Nikolić za Telegraf.rs.

On ističe da bi i oni voleli da znaju ko je osoba koja je obolela, ali da im niko nije dostavio takve podatke.

– Mi za sada, istina, nemamo obolele. I nemamo informaciju da je neko zaražen. Nije nam cilj da krijemo, niti to možemo da sakrijemo. Cilj nam je da znamo ako postoji takav slučaj, da bismo preduzeli još neophodnioh mera, da saznamo iz kojeg je sela, iz koje je porodice, da li je sa njima i sa kim je sve bio u kontaktu, a sve sa ciljem da sprečimo dalje širenje – ističe Nikolić za naš portal.

Ovim povodom predsednik Opštine Knić je uputio pismo Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr MilanJovanović Batut” da im dostave tačne podatke o prisutnosti korone u toj opštini.

Po podacima iz 2011. godine Knić ima 14.237 stanovnika. Preko teritorije ove tranzitne opštine godišnje prođe sedam miliona vozila, tako je bilo i sada u uslovima vanrednog stanja. U opštinu je došao veliki broj građana iz inostranstva i ostalih krajeva Srbije, zakupljuju se i vikendice i seoska domaćinstva. Uprkos tome, sve do sada nije bio zabeležen nijedan slučaj obolevanja.

Telegraf.rs je u nekoliko navrata pisao o tome šta je moćni Knić sve uradio kako bi sprečio koronu da uđe u ovu opštinu. Nije zgoreg podsetiti se.

Kako su do sada sprečili ulazak korone

U borbu protiv pandemije u Domu zdrvlja u Kniću angažovano je 50 medicinskih radnika, od čega 20 lekara, 27 medicinskih sestara i tri laboratorijska tehničara.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Knić, u saradnji sa svim službama nalaže, sprovodi i kontroliše primenu svih mera Vlade Srbije i preduzima dodatne mere primerene uslovima života na teritoriji opštine, navodi se u saopštenju.

Opština organizuje prevoz za zdravstvene radnike koji žive u okolnim mestima.

Dom zdravlja radi po posebnom režimu, ambulanta za febrilna stanja u Gruži svakog dana od 7-22 časa, Služba hitne medicinske pomoći 24 časa dnevno, a ostale službe rade u okviru centralne zgrade u Kniću.

Volonteri u prvom planu

Opština Knić odmah po uvođenju vanrednog stanja formirala je i volontersku službu koja ima više od 50 članova.

U organizovanje pomoći i obilaska staračkih i samačkih domaćinstava osim volontera uključeni su odbornici, većnici, predsednici mesnih zajednica, članovi Lovačkog udruženja „Vladan Milošević Knić”.

Opština je formirala Kol centar za građane i poseban Kol centar za psihološku i pedagošku podršku đacima i roditeljima, radi i Kol centar Crvenog krsta.

Redovna dezinfekcija ulica, stambenih zgrada, javnih ustanova

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Knić u saradnji sa kragujevačkim JKP „Šumadija“ jednom nedeljno dezinfikuju ulice i javne površine u najprometnijim mestima u opštini. Dezinfikovane su stambene zgrade i sve javne ustanove, Dom zdravlja, svi objekti Pošte, Policijska stanica i prostorije opštine Knić.

U osam mesta u opštini postavljeni su kanisteri sa natrijumhipohloritom za građane sa detaljinim uputstvom za korišćenje.

Volonteri opštine svakog jutra dežuraju u lokalnim prodavnicama kada se obavlja bezbedna kupovina za starije od 65 godina, u saradnji sa lokalnim trgovcima organizuje se rad trgovina u svim delovima opštine.

Pojačano radi služba gerontodomaćica čiji rad, takođe finansira opština.

Knić je nerazvijena opština u kojoj je poljoprivreda primarna delatnost, u saradnji sa nadležnima u Policijskoj stanici, čini se sve da se pomogne ratarima, voćarima i ostalim poljoprivrednicima da ispoštuju proceduru dobijanja dozvola i obave radove u poljima.

Opština je pokrenula Elektronsku pijacu.

Knić je veoma razuđena opština, ima 36 sela i površinu od 413 kilometara, ali volonteri stižu do najugroženijih.

Подели: