ПочетнаИзвештајиОдржан осми састанак координатора слива Западне Мораве

Одржан осми састанак координатора слива Западне Мораве

Одржан осми састанак координатора слива Западне Мораве

Општина Кнић је јуче била домаћин осмог састанка координатора слива Западне Мораве. Слив Западне Мораве је један од четири до сада формиране асоцијације општина и градова у циљу заједничког поступања локалних самоуправа у превентивним активностима и у управљању ванредним ситуацијама узрокованим поплавама али и другим елементарним непогодама.

На почетку састанка најпре је било речи о резултатима пројеката попут пројеката подржаног од Владе Шведске преко агенције СИДА и СКГО у Осечини и Новом Пазару и пројектра СиУрбан који је подржао неколико земања Југоисточне Европе, међу њима и Србију, у њиховвој борби против климатских промена и последица које због њиг настају, а испољавају се и у виду елеметарних непогода већих размера.

Централна тема данашњег скупа у Книћу биле су предстојеће активности на изради акта који, после измена у Закону о локалним самоуправама из јуна ове године, омогућава нове моделе удруживања кадровских и материјалних капацитета локалних самоуправа и делова њихових јавних управа у неку форму заједничке, међуопштинске, службе за превентивно поступање и управљање ванредним ситуацијама.

И овога пута активности на изради таквог Споразума о удруживању биће , речено је данас на скупу у Книћу, подржане од стране већ поменутих партнера, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарстава за заштиту животне средине, Сталне конференције градова и општина, Канцеларије за јавна улагања Владе Србије, ФАО за Србију и УНДП за Србију кроз укључивање у неколико пројеката. То су својим присуством данашњем скупу потврдили државни секретар у Министарству заштите животне средине Драган Јеремић, заменица директора Канцеларије за јавна улагања Сандра Недељковић, директор УНДП за Србију Жарко Петровић директор ФАО за Србију Александар Ментов и Дарко Дрндић менаџер Саветодавног центра СКГО и координатор за цивилну заштиту на локалном нивоу. Учествујући на данашњем састанку у Книћу државни секретар Драган Јеремић је рекао да је Министарство заштите животне средине посвећено у пружању помоћи и подршке локалним самоуправама у њиховим активностима на смањивању узрока климатских промена на том, локалном, нивоу а посебно преветивним активностима.

Подели: