PočetnaPrivredaPočetnici u poslovanju oslobođeni plaćanja poreza i doprinisa

Početnici u poslovanju oslobođeni plaćanja poreza i doprinisa

Početnici u poslovanju oslobođeni plaćanja poreza i doprinisa

Vlada Srbije i Parlament, na predlog NALED-a usvojili su program mera poreskog oslobađanja početnika u prvoj godini poslovanja. Jedna od najvažnijih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije realizuje se pod sloganom „Startuj Legalno“. Cilj mera je da se mladim ljudima pruži podrška u započinjanju sopstvenog biznisa, sticanju radnog iskustva i poslovanju u skladu sa zakonom. Korisnici mere na godišnjem nivou mogu da ostvare značajne uštede – preduzetnici do 250.000 dinara godišnje, a osnivači privrednog društva do 180.000 dinara. Za meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju za samo tri meseca primene (od 1. oktobra 2018. godine) odlučilo se gotovo 500 ljudi iz 32 lokalne samouprave u Srbiji.

Uslov za ostvarivanje prava na meru poreskog oslobođenja je da su početnici u poslovanju u periodu od 12 meseci pre osnivanja / registrovanja poslovanja završili školovanje u srednjoj ili višoj školi odnosno na fakultetu i da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mesečna zarada koju preduzetnik ili osnivači privrednog društva isplaćuju sebi ne sme da bude viša od 37 000 dinara. Preduzetnici odnosno osnivači privrednog društva mogu da koriste meru oslobođenja samo jednom. Takođe, u slučaju privrednih društava, poresko oslobođenje važi i za do devet osnivača, pod uslovom da su svi zasnovali radni odnos u tom preduzeću.

Oslobađenje od poreza i doprinosa traje 12 meseci, počevši od dana početka obavljanja delatnosti. Više detalja u Vodiču na portalu Startuj legalno:

http://startujlegalno.rs/htdocs/Files/01478/Startuj_Legalno_Vodic.pdf