PočetnaPoložaj

Položaj

Opština Knić nalazi se na 43° 55′ 43″ geografske širine i -20° 42′ 54″ geografske dužine. Pripada Šumadijskom okrugu, okružena opštinama Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Gornji Milanovac. Zauzima porvršinu od 413 km sa 36 naseljenih mesta u kojima živi 14.237 stanovnika (popis 2011. god.)

Sam geografski položaj opštine obezbeđuje veoma dobru saobraćajnu povezanost sa okolinom. Saobraćaj se uglavnom odvija preko državnih putnih pravaca Kragujevac – Čačak, Kragujevac – Kraljevo, Knić – Bare, Kragujevac-Gornji Milanovac, preko kojih se obezbeđuju izlazak na auto-put Beograd-Niš i Ibarsku magistralu. Povezanost opštinskog centra Knića čija se sedišta nalaze na dvadesetom kilometru magistralnog puta Kragujevac-Čačak, sa naseljenim mestima na području opštine obezbeđuju se lokalnim putevima u dužini od 92 km, od čega je 66 km asfaltirano.

Knić je od većih gradova u u svom okruženju udaljen: od Kragujevca 20 km, Čačka 41km, Kraljeva 43 km, Gornjeg Milanovca 33 km, a od Beograda 140 km. Preko teritorije Knića prolazi značajan međunarodni železnički koridor Kragujevac-Kraljevo, kao i dva magistralna puta koji opštinu povezuju sa ibarskom magistralom, Čačkom i Gornjim Milanovcom.