ПочетнаДруштвоПреминуо патријарх српски Иринеј

Преминуо патријарх српски Иринеј

Преминуо патријарх српски Иринеј

Православни верници, грађани општине Кнић са великом тугом и жаљењем примили су вест о смрти патријарха Иринеја. Његова светост aрхиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј преминуо је у 90. години после борбе са коронавирусом. Патријарх Иринеј био је 45. врховни поглавар Српске православне цркве. Рођен је 1930. године у селу Видови у близини Чачка, као Мирослав Гавриловић. Основну школу завршио је у свом родном месту, гимназију у Чачку, а Богословију у Призрену 1951. године. Богословски факултет завршио је у Београду. За патријарха Српске православне цркве изабран је 2010. године.

Његов одлазак велики је губитак не само за Српску православну цркву, већ и читав наш народ, који је у њему препознавао оличење хришћанске благости и људске снаге.  Био је стуб вере, чувар традиције, хришћанског наслеђа, православља.

Изјављујемо најдубље саучешће Синоду Српске православне цркве, свештенству, монаштву и православним верницима поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

Нека му је вечна слава и хвала!

 

Подели: