ПочетнаСервисне информацијеСаопштење председнице Скупштине општине Кнић

Саопштење председнице Скупштине општине Кнић

На седници Скупштине општине Кнић, 16.11.2020.године усвојена је Европска повеља о родној равноправности. Усвајајући ову повељу, Општина Кнић се обавезала да створи једнаке могућности за мушкарце и жене да допринесу културном, политичком , економском, социјалном и националном напретку, као и да уживају све бенефите од напретка једне заједнице.
Упркос бројним позитивним примерима на том пољу, жене су и даље рањива категорија. Друштвене, политичке и културне неједнакости су и даље присутне. Однос према женама је и однос према породици и друштву.
Сведоци смо напада на част, углед, људско и професионално достојанство жена у медијима а нарочито на интернету и на друштвеним мрежама, посебно на жене које обављају јавну функцију. Оне су предмет говора мржње, мизогиније, претњи, исмевања, сексистичких коментара и разних облика насиља који вређају лични и породични живот дама, које поред послова које обављају по својој родној припадности јер су мајке, супруге, сестре, кћерке, обављају и важне јавне функције као премијерке, министарке, посланице, директорке, одборнице и сл.
Овом приликом и као жена и као председница Скупштине општине Кнић, најоштрије осуђујем сваку врсту злостављања жена, говор мржње и свако понашање којим се вређа част , углед и достојанство жена.
У општини Кнић, од стране Комисије за равноправност полова, као посебног радног тела Скупштине општине, покренута је иницијатива за заштиту жена од насиља и медијског линча, у ком смислу је закључак комисије са овом иницијативом достављен председници Скупштине општине и председнику општне Кнић, како би предузели потребне мере.
С тим у вези, у циљу унапређења заштите жена од свих облика злостављања, обратићемо се надлежним институцијама које се баве питањем заштите права и положаја жена у друштву.

Скупштина општине Кнић
Председница Скупштине