ПочетнаКултураШестсто година манастира Каменац – детаљи прославе великог јубилеја

Шестсто година манастира Каменац – детаљи прославе великог јубилеја

Шестсто година манастира Каменац – детаљи прославе великог јубилеја

Лета господњег 2018. освануо је празнични дан у Гружи. Окупан сунцем сијао је сваки камен манастира Каменац дочекујући ново Рођење Пресвете Богородице, заштитнице цркве Каменачке, Честина, Груже, Кнића и свих наших мештана над којима пуних шест векова бди Мајка Божија.

Свештенство, монаштво, представници државних, војних и општинских институција, многобројни гости из разних крајева Србије и дијаспоре међу којима и уважени представници дипломатског кора, лепотом препознатљиве гружанке и стасити шумадинци, испунили су манастирску порту радосно ишчекујући долазак архијереја. Испред свих њих, дорасли светковини у којој су се обрели, одевени у традиционалну народну ношњу, украшени осмехом и цвећем, стајали су најлепши изданци шумадијских породичних стабала – Деца.

Оглашавајући долазак архијереја зазвонила су црквена звона. Честинским путем, пролазећи крај богатих воћњака између којих је на једној падини разастрта српска тробојка, приближавале су се кочије са упрегнутим коњима из којих су један за другим силазили епископи: Жички Господин Јустин, Рашко-призренски Господин Теодосије и Милешевски Господин Атанасије. Како и приличи, на манастирској капији добродошлицу су им пожелели игуманија манастира Каменца Мати Марина са сестринством и председник општине Кнић, господин Мирослав Николић.

Праћени свечаном песмом, пролазећи кроз шпалир верног народа, благосиљајући га, упутили су се епископи ка самој цркви и празнично постављеној и украшеној бини, на којој је започета света архијерејска литургија, коју је уз епископе служило свештенство и монаштво жичке епархије. Лепоти богослужења допринели су заједничким снагама Србски православни појци и хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина. Празничну проповед произнео је епископ рашко – призренски Теодосије говорећи о значају Пресвете Богородице, која пред престолом Свевишњега, моли Господа Исуса Христа, сина свога за спасење људског рода. У наставку богослужења, велики број православних верника узео је учешћа у светом причешћу. Пререзан је и славски колач у част Пресвете Богородице. Верницима је пастирску реч упутио и духовни домаћин, епископ жички, Господин Јустин. Неочекивану радост свима нама донело је и високо одликовање Српске Православне Цркве, председнику општине Кнић, господину Мирославу Николићу. За несебичан труд и помоћ манастиру Каменцу, господин Николић је одликован Орденом светог краља Милутина. Заслужним појединцима уручене су и епископске грамате. Торжествено је било ово празнично богослужење.

У паузи између богослужења и почетка свечане академије, свој јубилеј обележила је и ОШ „Рада Шубакић”. У школи крај манастира и њеном дворишту, ученици и наставници основних школа из Кнића, Топонице и Груже, као и Свебор дружина Свети кнез Лазар из Краљева одржали су радионице за децу и омладину, попут калиграфске, ликовне или старих спортова витешких виштина. Лепо је било видети испуњено школско двориште и чути дечју грају на дан обележавања два века постојања најстарије школе у овом делу Шумадије, која је, нажалост, у години свог јубилеја, закључала врата испративши последњег ђака школе коју је основао угледни честинац Др. Николај Николајевић. Међу многобројним ученицима који су се тог дана окупили, било је и оних старих мештана који су пре више деценија похађали ову школу, након чега су се отиснули у свет.

Радост више хиљада људи, присутних на обележавању ова два значајна јубилеја, била је видљива и док су ведрим небом над манастиром и школом надлетали хеликоптери и мигови Војске Републике Србије поздрављајући окупљени народ маневрима и акробацијама.

На самом почетку свечане академије прочитани су телеграми које су поводом два велика јубилеја, између осталих упутили престолонаследник Александар Карађорђевић и председник Републике Српске Милорад Додик. Присутнима се обратио председник општине Кнић, господин Мирослав Николић, нагласивши да нам је “задатак да сачувамо породицу и проширимо је, јер само тако можемо развијати Гружу, Шумадију и Србију. У жељи да и наша дела буду камен ослонца нашим потомцима развој гружанског краја усмераваћемо у духу православља, ослањајући се на рад, знање и струку.”

Након обраћања, световни домаћин, господин Николић је одликован орденом Руске Федерације „Реч и дело“, који му је уручио Слава Калинин, представник Удружења официра ветерана безбедносних служби Русије.

Химном манастира Каменац, за коју је текст поводом овог великог јубилеја написао Марко С. Марковић, започео је уметнички програм под називом „Камен по камен – Каменац“ којим су по сценарију и у режији драмске уметнице Биљане Ђуровић, оживљени векови и у њима описани духовни и друштвени живот честинског краја. Узвишеној интерпретацији аутора музичке композиције химне Милинка Ивановића и Тамаре Репановић допринео је и хор АКУД „Иво Лола Рибар“ који својим гласовима никога нису оставили равнодушним. Пред више хиљада присутних , драмски уметник Хаџи Ненад Маричи, оживео је лик задужбинара манастира Каменца, Деспота Стефана, подсећајући нас ко смо и одакле смо. Стасити млади глумац, Стефан Јевтовић вратио нас је у време Великог рата, када су најбољи изданци српског рода остављали животе бранећи отаџбину, а чија су имена урезана на споменику честинским јунаци, а у порти цркве. Највеће симпатије публике освојили су госпођа учитељица, Јована Стевић и последњи ђак школе у Честину, Марко Ђуровић , који је закључавши школу предао учитељици кључ. Топло га испраћајући у нове походе, учитељица је ђаку дала животну лекцију да мора чувати земљу и, ма где се обрео, да никада не сме да заборави одакле је кренуо и ко су његови свети преци који су животе дали бранећи најсветији део земље – Косово. Овом, по мишљењу присутних, узвишеном програму, допринос су дали и етно певач Катарина Гојковић, Србски православни појци, као и првак Народног позоришта Милош Ђорђевић.

Сестринство манастира заједно са представницима општине Кнић, приредили су за све присутне трпезу љубави, којом је и одисао овај празнични дан у Честину. Богат културно-уметнички садржај је настављен и током ручка. На сцени су се смењивли гласови Катарине Гојковић и Србских православних појаца, а печат овом делу програма дала су деца, чланови културно уметничких друштва из наших крајева. Уручене су и захвалнице сестринства свима који су дали свој несебичан допринос обележавању овог значајног јубилеја.

21. септембра, 2018. године, престоница Србије био је Честин! По мишљењима и утисцима свих присутних, био је ово један од оних дана који се памте за читав живот.

Подели: