PočetnaDruštvoSolidarna pomoć u opštini Knić gest solidarnosti a ne zloupotreba

Solidarna pomoć u opštini Knić gest solidarnosti a ne zloupotreba

Solidarna pomoć u opštini Knić gest solidarnosti a ne zloupotreba

Zaposleni u Opštinskoj upravi i funkcioneri opštine Knić primili su solidarnu pomoć krajem prošle godine  i deo novca  podelili sa kolegama koji nisu u stalnom radnom odnosu i po zakonu nisu mogli da ostvare to pravo. To je gest solidarnosti  nezabeležen u opštini Knić, a ne, kako maliciozno optužuje odbornik Nikola Čamparević, zloupotreba funkcionerskog položaja. Zaposleni u opštini Knić solidarnu pomoć nisu primili više od decenije, sada je isplaćena prema raspoloživim sredstvima u budžetu, skromno po 15.000 dinara i podeljena je solidarno SVIMA, za 54 zaposlenih i desetoro “ugovoraca“. Pravni osnov imalo je 54 lica, od toga su 46  zaposleni u Opštinskoj upravi, a osmoro  su funkcioneri. Solidarna pomoć, kao ni druga prava iz radnog odnosa ne može da se isplaćuje selektivno, već svim licima kojima po zakonu pripada. Da je funkcionerima uskraćeno pravo na soldarnu pomoć bili bi diskriminisani u odnosu na ostale  zaposlene. I ne samo to, takvo postupanje predstavljalo bi direktnu povredu zakona. Zakon je tu jasan i za razliku od odbornika Nikole Čamparevića, nikoga ne favorizuje niti  diskriminiše.

Izabrana i postavljena lica koja su na stalnom radu imaju sva prava i obaveze kao i svi zaposleni. Kao što imaju pravo na mesečnu zaradu, naknade za  prevoz, jubilarne nagrade, otpremnine prilikom prestanka radnog odnosa, izabrana i postavljena lica, to jest funkcioneri, kao i ostali zaposleni  ostvaruju pravo na solidarnu pomoć. To je regulisano  odredbom  Zakona o zaposlenim licima u jedinicama lokalne samouprave, odredbom Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i odredbama opštinske  Odluke o pravima po osnovu rada i obavljanja funkcija izabranih i postavljenih lica u organima opštine Knić.

Posebno je licemerno što isplatu solidarne pomoći osuđuju isti oni  „KNIĆANSKI OPOZICIONI POLITIČARI“  koji su tobože objavili „BOJKOT“ ali sve  vreme „UČESTVUJU“ na početku skupstinskih zasedanja i u svim radnim telima , gde za to i dalje uzimaju značajne novčane nadoknade!

TOLIKO O ISTINI, ISKRENOJ NAMERI, BOJKOTU I PRINCIPIJELNOSTI!!!