Sport

Sport u opštini Knić ima dugu tradiciju, skoro jedan vek. Najveću zastupljenost i masovnost, naravno, ima fudbal, koji u okviru Fudbalskog saveza opštine Knić broji preko 600 registrovanih igrača. Pored fudbala, koji je najrazvijeniji, sportisti knićanske opštine bave se i šahom, odbojkom, košarkom, planinarstvom, sportskim lovom i ribolovom. Ukupan broj aktivnih sportista je veći od 2000.

Fudbal

Najzastupljenija grana sporta je fudbal. Na teritoriji opštine Knić postoji i aktivno se takmiči 19 klubova. Među svim klubovima posebno se ističe FK“ Gruža“ iz Gruže, koji od svog osnivanja 1947. ima najuspešnije takmičarske uspehe, renome i tradiciju. Prvi i najuspešniji klub sa ove teritorije je FK „ Knićanin“ iz Knića, osnovan davne 1927.godine, a zatim „ BSK“ iz Borča. Svakako treba izdvojiti i FK “Partizan“ iz Bumbarevog Brda, koji se jedno vreme takmičio u srpskoj ligi i poseduje najlepše izgrađen stadion na teritoriji opštine. Klubovi su udruženi u Fudbalski savez opštine Knić i preko njega ostvaruju svoja prava i zajedničke interese kod FSS, republičkog, regionalnog i okružnog saveza. U skopu Fudbalskog saveza nalaze se i Udruženje fudbalskih sudija i Udruženje fudbalskih trenera. Klubovi se takmiče u zonskom, okružnom, međuopštinskom i opštinskom gangu takmičenja.

Planinarstvo

Planinarsko duštvo „ Kamenac“ iz Gruže je jedino društvo na teritoriji opštine Knić, koje se bavi ovom sportsko- rekreativnom aktivnošću. Na inicijativu nastavnika OŠ „Rada Šubakić“ iz Gruže, Ljube Paunovića, 22.05.1978. godine, osnovano je Planinarsko društvo „Kamenac“. Cilj Planinarskog društva je da kroz organizovanja planinarskih aktivnosti razvija i podiže radnu sposobnost planinara, da razvija smisao za društveni život, drugarstvo, disciplinu, da se čuvaju prirodna bogastva, objekti i putevi u planinama i dr. Društvo je izvršilo markaciju Gledićkih planina i Kotlenika, a staze se i sada koriste.Planinarsko društvo „ Kamenac“ ima izuzetnu saradnju sa Planinarskim savezom Srbije i sa drugim planinarskim društvima. Broji preko četrdeset članova i sarađuje sa društvima iz Kragujevca, Kraljeva, Trstenika, Čačka i Beograda .

Šah

Šahovski sport je zastupljen u okviru dva kluba:
Šahovski klub „ Knić“ iz Knića osnovan je 1995 godine.
Šahovski klub „ Brnjica “ iz Brnjice, osnovan je maja 2006 godine. Takmiče se u Šumadijskoj A ligi. Klub ima 28 članova.

Ribolov

Ribolovačko društvo“ Ljubitelji vode Gruže“ iz Gruže. Društvo je osnovano 2010. godine. Broji oko 50 članova. Aktivno učestvuju u svim akcijama čišćenja jezera.

Stoni tenis

Stonoteniski klub “Spin 12“ iz Guberevca osnovan je 2012. godine. U sklopu kluba rade dve sekcije, u Pajsijeviću i u Leskovcu.

Košarka

Košarkaški klub „Zicer“ iz Gruže osnovan je 2014 godine. Klub ima 55 članova, svrstanih u tri kategorije. U sklopu kluba radi i školica sporta za decu predškolskog uzrasta.

Sportska akademija

Sportska akademija „Olimpik“ iz Gruže osnovana je 2015 godine po ideji profesora fizičke kulture Žarka Perovića i Dragana Radomirovića. Akademija se trenutno bazira na dva sporta: fudbal i odbojku, a planirano je i uvođenje Školice sporta za decu uzrasta od 5 do 8 godina. Postoji mogućost uvođenja i drugih sportova što zavisi od interesovanja dece.Fudbaleri se trenutno takmiče u nezvaničnoj ligi FK Šumadija Kragujevac za 2006 godište. takmiče se u Mini- Maksi ligi u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije. Članovi su akcije „Moja škola, moj klub“ u organizaciji Fudbalskog Saveza Srbije i Ministarstva Prosvete.

Lovačko udruženje „ Vladan Milošević“ iz Knića

Formiranjem opštine Knić 1960. godine formiran je i opštinski lovački savez, koga sačinjavaju Lovačko društvo „ Kotlenik“ iz Knića, LU „ Donja Gruža“ iz Gruže i LU „ Ješevac“ iz Toponice, pod imenom LU „ Vladan Milošević“ sa sedištem u Kniću. Udruženje je dobilo ime po čoveku koji je dao pečat razvoju lova i lovstva na prostorima Gruže. Prvi predsednik udruženja bio je Milutin Vukosavljević iz Čestina. U velikom požaru 1986. godine, koji je zahvatio prostorije udruženja, izgorela je kompletna dokumentacija. 1998. godine organizovana je prva manifestacija lova na lisice „ Boračka lisica“ na kojoj je učestvovalo 250 lovaca iz Gruže i drugih krajeva. 2000. godine, na ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 1000 lovaca, 2004 oko 2000, pa je samim tim postala tradicionalna i organizuje se svake godine u februaru mesecu. U svakom selu opštine Knić postoji lovačka sekcija.