ПочетнаКултураСветски дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права

Сваке године, 23. априла се обележава Светски дан књиге и ауторских права. Одлука о обележавању донета је 1995.године на Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу. Изабрани датум је везан за годишњице рођења и смрти многих познатих књижевника као што су Шекспир, Сервантес, Набоков…

Овим поводом, ми бисмо желели да вам приближимо појам коричења књига.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ на који начин се врши коричење књига?

Још од времена када су добиле данашњи облик, књиге су се коричиле заштитном спољном корицом која је покривала странице од хартије или пергамента и може да буде од дрвета, картона, коже, тканине или чак и од старих штампаних табака или рукописних књига. Сада се књиге кориче машински, међутим, књиговесци још увек примењују поступке настале пре више векова.

Поступак коричења:

– Од штампара, књиговезац прима пресавијене табаке и слаже их у групе правилним редоследом и тако припрема за прошивање.

– Након тога следи прошивање концем где се конац растегне између горње и доње пречке рама за прошивање.

– Хрбат се премазује врелим лепком и књига се ставља у пресу, а књиговезац лагано удара чекићем по књизи како би хрбат добио заобљен облик.

– Постављају се картонске плоче које су основа тврдих корица књиге. Крајеви конца се провлаче кроз рупе пробијене у тврдим корицама и причврсте се са унутрашње стране корице.

– Хрбат се на врху и дну облаже тракама које штите књигу када је отворена.

– Књига се облаже платном и кожом на хрпту и угловима ради додатне заштитне.

– Књиговезац премазује хрпт беланцетом и поставља на њега златну фолију. Загрејане алатке користи за утискивање златних слова и знакова у кожу, а затим скида вишак злата са хрпта.

– Књига је сада укоричена и трајаће дуго.

Подели: