ПочетнаСервисне информацијеТехнике бојења јаја

Технике бојења јаја

Технике бојења јаја

Драге домаћице, младе или искусне, верујемо да је све спремно за припрему  Васкрса који не може бити без фарбаних јаја. Идеја и савета је пуно, од оних које смо добиле од наших бака и мама, до најновијих техника бојења које можемо пронаћи на друштвеним мрежама и  у часописима. Ми смо за данас припремили мали подсетник и неколико савета са акцентом на фарбање јаја природним бојама и углавном оним чега имамо у изобиљу.

–              бојење треба почети ујутру, када се сунце рађа, а дан развија

–              у боју за јаја сипајте мало освештане воде уколико је имате

–              прво се боји чуваркућа, обавезно у црвену боју

Сва остала јаја бојите у складу са маштом и инспирацијом, а ми вам овде наводимо неке од техника и корисних линкова.

 1. бојење природним бојама – све намирнице најпре обарите или прелијте врелом водом. Након тога, обавезно на 0,2 литра воде сипајте 2 кашике сирћета. Потопите јаја у боју и оставите их тако 12 сати.

Лаванда                                                         

Сок од лимуна и цветови љубичице (2 кашике сока од  лимуна и мало цветова љубичице)

Сок од црног грожђа (кашичица сирћета, 1,8 литара воде и 2 шоље сока од грожђа)

Тамнољубичаста                                        

Цветови љубичице (у врелу воду додајте мало цветова љубичица, кувајте петнаестак минута и затим додајте јаја), љуске куваног црног лука, чај од хибискус (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута),  црвено вино,љубичасти купус (500 грама овог купуса, око 1 литар воде и 2 кашике сирћета)

Плава                                                              

Сок од црвеног грожђа, боровница, кувани листови црвеног купуса (кашичица сирћета, 1,8 литара воде и 1/4 главице црвеног купуса)

Зелена               

Кувани листови спанаћа

Жуто-зелена                                                 

Чај од нане (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута), кувана кора жутих јабука

Жута                                                                

Кувана кора шаргарепе, чај од камилице (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута), кувана кора целер a, зелени чај (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите даодстоји десетак минута),кувана кора лимуна или помаранџе

Браон-златна                                               

Семе мирођије

Браон                                                              

Куване љуске црног ораха, јака кафа, инстант кафа у кесицама, црни чај (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета  прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак  минута)

Наранџаста                                                   

Чили у праху, кувана луковина,паприка, кувана шаргарепа, куркума (7 кашика куркуме, око 1 литар воде и 2 кашике сирћета)

Розе                                                                 

Репа, малине, сок од црвеног грожђа, сок од бруснице

Црвена

Компот од трешања, малине, цвекла (500 грама цвекл око 1 литар воде и 2 кашике сирћета), сок од нара

 1. бојење у луковини
 2. бојење гел-бојама, глитером (сјајним лепком)
 3. кристална јаја
 1. бојење креп папиром – разнобојне комаде креп папира умочите у сирће и залепите на топло барено јаје. Одложите га у пластичну флашу којој сте одсекли врх и ужи део. Тако урадите и свим осталим јајима. Након 2 сата уклоните папир и премажите јаја уљем.
 1. бојење на пари – у шерпу са кључалом водом, ставите други, мањи суд и у њега барена јаја преко којих ћете сипати концентровану или боју у праху. Боје ће се разливати саме и тако ћете добити занимљива шарено фарбана јаја.
 2. шарање воском, воштаним бојама, фломастерима, темперама и маркерима; стикерима, шљокицама и са „обуци јаје“
 1. украшавање трачицама, цветићима и другим украсима који се могу пронаћи у маркетима
 2. декупаж техника – топло јаје премазати умућеним беланцетом, а затим „залепити“ опкројени мотив, најбоље са салвете јер је салвета од меког папира који се најлакше наноси на јајасти облик.
 3. бојење помоћу убруса или вате – накапајте различите боје на вату, увијте јаје и оставите да одстоји 2 сата. Након тога, одвијте јаје и премажите га уљем.
 4. бојење пиринчем – неколико капи концентроване боје измешајте са пиринчем који сте претходно сипали у кесу за замрзивач. Топло јаје ставите у кесу, нежно протресите како се јаје не би поломило, извадите га из кесе и оставите да се осуши.
 5. шарање гумицама за тегле, изолир траком, потапањем делова јаја у различите боје
Подели: