PočetnaTurizam

Turizam

Opština Knić čitavom teritorijom pripada području Gruže, najživopisnijem delu Šumadije, koja svojim položajem i darom prirode ima idealne uslove za bavljenje turizmom. Turizam u našim krajevima počeo je da se razvija sedamdesetih godina prošlog veka. Najrazvijeniji vidovi turizma su seoski, sportsko rekreativni, lovni i izletnički turizam.

Okosnicu turističke ponude čini seoski turizam. U turističku ponudu uključena su sela Borač, Čestin, Dragušica, Žunje, Guberevac. Za postignute rezultate u razvoju, unapređenju i promociji seoskog turizma u našoj opštini, gružanska sela Žunje, Borač i Grabovac nagrađena su priznanjem „Turistički cvet“ koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Osim seoskog turizma sve aktuelniji i sportsko-rekreativni turizam.

U Centralnom delu opštine, na reci Gruži formirano je istoimeno jezero. Gružansko jezero se ubraja u grupu jezera koja poseduju odlične uslove za bavljenje sportova na vodi. Zbog svoje specifične težine i brzine mešanja vode, najpogodnije je za sportiste koji koriste vesla. Izuzetnu pogodnost predstavlja to što je jezero dugačko oko 8 km i sastoji se iz dva dela. U jednom delu nalazi se razmerena veslačka staza, a u drugom delu koje je dugačko oko 5km, su takvi uslovi da bez obzira koliko jak vetar duva, uvek je moguće da se nesmetano vesla jer se nalazi u useku između brda i ima tzv „mirne“ vode. Ostvarena je dobra saradnja sa Veslačkim savezom i Veslačkim klubovima u Srbiji.Veslački savez Srbije u saradnji sa opštinom Knić sagradio je hangar za smeštaj čamaca i dva pontona (splava) za izlazak sportista na vodu. Na Gružanskom jezeru održana su dva državna prvenstva za seniore i kadete 2001.i 2002.g.

Lovni turizam je interesantan za lovce iz inostranstva i organizuje se u saradnji sa LU ’’Vladan Milošević’’ iz Knića. U selu Borču i Guberevcu tradicionalno se organizuje hajke na lisicu goničima koje se ubrajaju se u veće manifestacije ovog tipa u republici.

Gružansko jezero je bogato raznovrsnom ribom i predstavlja omiljeno mesto za ljubitelje sportskog ribolova.

U okviru izletničkog turizma nezaobilazna mesta za posete turista su manastir Kamenac iz XV veka u selu Čestin, brana na Gružanskom jezeru u selu Pajsijević i crkva u selu Borač iz XIV veka zadužbina despota Stefana Lazarevića. Selo Borač je nadaleko poznato po Boračkom kršu-prirodnoj retkosti , na čijem vrhu se nalaze ostaci srednjovekovnog grada iz doba despota Stefana Lazarevića.