ПочетнаКултураУ крипти Храма Светог Саве, 17. децембра од 19 сати реприза прославе Шест векова манастира Каменац

У крипти Храма Светог Саве, 17. децембра од 19 сати реприза прославе Шест векова манастира Каменац

У крипти Храма Светог Саве, 17. децембра од 19 сати реприза прославе Шест векова манастира Каменац

У крипти Храма Светог Саве у Београду 17. децембра од 19 сати биће одржана реприза прославе Шест векова манастира Каменац и Два века школе у Честину. Прослава ће, као и 25. септембра када је светиња Книћана и целог српског народа обележила значајан јубилеј, почети извођењем химне Каменца за коју је текст написао Марко С. Марковић. Биће изведен уметнички програм под називом „Камен по камен – Каменац“ којим ће по сценарију и у режији драмске уметнице Биљане Ђуровић, бити оживљени векови и у њима описани духовни и друштвени живот честинског краја.

Музику ће извести аутор музичке композиције химне Милинко Ивановић и Тамара Репановић и хор АКУД-а „Иво Лола Рибар“. Драмски уметник Хаџи Ненад Маричи, оживеће лик задужбинара манастира Каменца, Деспота Стефана, а млади глумац, Стефан Јевтовић вратиће нас у време Великог рата, када су најбољи изданци српског рода остављали животе бранећи отаџбину, а чија су имена урезана на споменику честинским јунаци, у порти цркве. У програму ће учествовати и етно певач Катарина Гојковић, Српски православни појци, као и првак Народног позоришта Милош Ђорђевић.

Позивају се грађани општине Кнић да 17. децембра дођу у Храм Светог Саве и још једном обележе велики јубилеј српске православне светиње, манастира Каменац.

Подели: