ПочетнаДруштвоУ општини Кнић формирана Женска одборничка мрежа

У општини Кнић формирана Женска одборничка мрежа

У општини Кнић формирана Женска одборничка мрежа

Данас је основана je Женска одборничка мрежа  Скупштине општине Кнић (ЖОМ СО Кнић) којој су приступиле све жена одборнице книћанске Скупштине, без обзира на страначку припадност.

Оснивачком скупштином Женске одборничке мреже, председавала је Светлана Анђелић, председница Скупштине општине Кнић, која је истакла да чланице мреже треба активно да учествују у поступку доношења скупштинских аката  и у циљу оснаживања жена и остваривању суштинске  родне равноправности .  Оснивање ЖОМ СО Кнић поздравио је  и председник  општине Кнћ Срећко Илић и дамама пожелео пуно успеха у раду. Народна посланица Јелена Обрадовић на оснивачкој Скупштини ЖОМ  истакла је да општина Кнић има трећину жена одборница у Скупштини општине, да скоро све јавне функције обављају жене, а да је  формирањем Женске одборничке мреже, општина Кнић  високо подигла лествицу парламентарне демократије.

За координаторку ЖОМ СО Кнић је изабрана Милица Вучићевић, заменица председнице Скупштине општине Кнић,  а за заменицу координаторке Јелена Остојић, одборница  у Скупштини општине Кнић са листе СНС „Александар Вучић-За нашу децу“.

Иницијативу за оснивање Женске одборничке мреже покренула је Комисије за равноправност полова као посебног радног тела Скупштине општине Кнић, у складу са начелима Европске повеље о родној равноправности, коју су одборници локалног Парламента усвојили 16. новембра ове године.

Женска одборничка мрежа је нестарначка, неформална парламентарна група која делује на начелу добровољности, на демократски и транспарентан начин. Основне активности ЖОМ СО Кнић биће усмерене на остварењу равноправног положаја жена, заштиту жена од свих облика насиља и решавање проблема економског, политичког и социјалног положаја жена у општини Кнић, као и умрежавање са женама у другим градовима и општинама и женском парламентарном мрежом Народне скупштине Републике Србије.

Подели: