ПочетнаДруштвоНема истраживања литијума на територији општине Кнић, саопштава Министарство енергетике

Нема истраживања литијума на територији општине Кнић, саопштава Министарство енергетике

Нема истраживања литијума на територији општине Кнић, саопштава Министарство енергетике

На територији Кнића, Аранђеловца, Тополе, Раче и Крагујевца нема истражних поља критичних сировина. Министарство рударства и енергетике, поводом, како истиче, ширења неистинитих информација и погрешног тумачења званичних података, саопштава да је на територији Кнића, Аранђеловца, Тополе и Крагујевца активно укупно и само шест истражних поља, на којима се истражују мермер, гипс, техничко грађевински камен, а не критичне минералне сировине, у које спада литијум.

Из Министарства рударства и енергетике поручују да нема места страху и полемици  о могућем истраживању и експлоатацији литијума и да је у питању  политичка кампања. Веома је опасно што се на тај начин  наноси штета рударству и индустријским гранама”, истиче се у саопштењу.

Рударство обезбеђује сировине за грађевинску, металску хемијску и фармацеутску индустрију. “Без песка и шљунка нема грађевинарства, а без тога ни кућа, станова, путева, болница, школа, а без минерала нема ни лекова, додаје Министарство рударства и енергетике.

“Нажалост, овакво изношење неистина, и погрешно тумачење података од стране оних који се наводно противе једном пројекту, а пре свега воде политичку борбу, иде у правцу компромитовања рударске и геолошке струке у Србији, наносећи српској привреди вишеструку штету, а ни на који начин не доприноси аргументованој дебати о пројекту ‘Јадар’ у којој су пре свега позвани стручњаци да учествују, а не такозвани активисти или опозициони политичари”, истиче се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Подели: