ПочетнаТуризам

Туризам

Општина Кнић читавом територијом припада подручју Груже, најживописнијем делу Шумадије, која својим положајем и даром природе има идеалне услове за бављење туризмом. Туризам у нашим крајевима почео је да се развија седамдесетих година прошлог века. Најразвијенији видови туризма су сеоски, спортско рекреативни, ловни и излетнички туризам.

Окосницу туристичке понуде чини сеоски туризам. У туристичку понуду укључена су села Борач, Честин, Драгушица, Жуње, Губеревац. За постигнуте резултате у развоју, унапређењу и промоцији сеоског туризма у нашој општини, гружанска села Жуње, Борач и Грабовац награђена су признањем “Туристички цвет” који додељује Туристичка организација Србије. Осим сеоског туризма све актуелнији и спортско-рекреативни туризам.

У Централном делу општине, на реци Гружи формирано је истоимено језеро. Гружанско језеро се убраја у групу језера која поседују одличне услове за бављење спортова на води. Због своје специфичне тежине и брзине мешања воде, најпогодније је за спортисте који користе весла. Изузетну погодност представља то што је језеро дугачко око 8 км и састоји се из два дела. У једном делу налази се размерена веслачка стаза, а у другом делу које је дугачко око 5км, су такви услови да без обзира колико јак ветар дува, увек је могуће да се несметано весла јер се налази у усеку између брда и има тзв “мирне” воде. Остварена је добра сарадња са Веслачким савезом и Веслачким клубовима у Србији.Веслачки савез Србије у сарадњи са општином Кнић саградио је хангар за смештај чамаца и два понтона (сплава) за излазак спортиста на воду. На Гружанском језеру одржана су два државна првенства за сениоре и кадете 2001.и 2002.г.

Ловни туризам је интересантан за ловце из иностранства и организује се у сарадњи са ЛУ ’’Владан Милошевић’’ из Кнића. У селу Борчу и Губеревцу традиционално се организује хајке на лисицу гоничима које се убрајају се у веће манифестације овог типа у републици.

Гружанско језеро је богато разноврсном рибом и представља омиљено место за љубитеље спортског риболова.

У оквиру излетничког туризма незаобилазна места за посете туриста су манастир Каменац из XV века у селу Честин, брана на Гружанском језеру у селу Пајсијевић и црква у селу Борач из XIV века задужбина деспота Стефана Лазаревића. Село Борач је надалеко познато по Борачком кршу-природној реткости , на чијем врху се налазе остаци средњовековног града из доба деспота Стефана Лазаревића.