ПочетнаКултураДобротвори Даница и Коста Шамановић из Пајсијевића

Добротвори Даница и Коста Шамановић из Пајсијевића

Добротвори Даница и Коста Шамановић из Пајсијевића

Велики добротвори артиљеријски мајор Коста Шамановић (1842- 1927) родом из Пајсијевића и његова супруга Даница оставили су велика дела иза себе ,,народу среза гружанског“ својим средствима саградили су болницу у Равном Гају и приложили  иконостас храму Покрова Пресвете Богородице у гружанском селу Пајсијевић.

Куповином плаца од око два и по хектара за 200 дуката у Љубићу отпочело се са изградњом болнице, која је 1926. године завршена, за коју се у Костином тестаменту наводи: ,,Задужбина наша болница – искључиво ће се употребљавати само за болницу среза гружанског, а ни за какви други циљ се не сме употребити. Једино на случај, ако српска држава буде ратовала, могу се у исту примити војници ради неге и лечења.“

,,Болница ће носити име ,,Св.Николе“. Пошто ми немамо порода, жеља нам је да ова наша задужбина, Болница Св.Николе, слави сваке године Младог Св. Николу“.

Након Другог светског рата, национализације и других околности,  почетком 1969. године донета је одлука о промени намене болнице и уступању Угоститељском предузећу ,,Дубровник“ из Крагујевца у сврху изградње угоститељских објеката са туристичким наменама за коју се сматрало да ће порастом животног стандарда и индустријализације развијати.

Локација на којој је била задужбина ових добротвора и данас служи у угоститељско туристичке сврхе,  а Дом здравља у Книћу назван је по овим великим добротворима чијим делима се општина Кнић и гружански крај поноси.

Подели: