ПочетнаДруштвоМере превенције и заштите од ширења коронавируса

Мере превенције и заштите од ширења коронавируса

Мере превенције и заштите од ширења коронавируса

На  на 99. ванредној (телефонској) седници Општинског штаба за ванредне сиутације одржаној у Книћу разматране су нове мере  Републичког кризног штаба и усвојен следећи Закључак:

– Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 забрањују се јавна окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 10 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 m, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице.

– Док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице.

– На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање 1,5 метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

– У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски.

– Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи дужни су да обезбеде да деца носе заштитну маску на јавним местима у завореном простору, на јавним местима на отвореном простору ге није могуће држати раздаљину од 1,5 метару и у јаном превозу.

 

Подели: