ПочетнаДруштвоУ други месец од увођења ванредног стања општина Кнић улази без заражених коронавирусом, наставимо тако, останимо дисциплиновани и здрави!

У други месец од увођења ванредног стања општина Кнић улази без заражених коронавирусом, наставимо тако, останимо дисциплиновани и здрави!

У други месец од увођења ванредног стања општина Кнић улази без заражених коронавирусом, наставимо тако, останимо дисциплиновани и здрави!

Захваљујући предузетим мерама Владе Републике Србије и локалне смоуправе на територији општине Кнић ни после више од месец дана од увођења ванредног стања и проглашења пандемије, нема заражених коронавирусом. Општински штаб за ванредне ситуације општине Кнић, у сарадњи са свим службама налаже, спроводи и контролише примену свих мера Владе Србије и предузима додатне мере примерене условима живота на територији општине. У амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања у Гружи прегледано је више од 100 пацијената, пет је узорковано и налази код свих пет пацијената били су негативни на вирус COVID-19. У борбу против пандемије у Дому здрвља у Книћу ангажовано је 50 медицинских радника, од чега 20 лекара, 27 медицинских сестара и три лабораторијска техничара. Општина организује превоз за здравствене раднике који живе у околним местима. Дом здравља ради по посебном режиму, амбуланта за фебрилна стања у Гружи сваког дана од 7-22 часа, Служба хитне медицинске помоћи 24 часа дневно, а остале службе раде у оквиру централне зграде у Книћу.

Општина Кнић одмах по увођењу ванредног стања  формирала волонтерску службу која има више од 50 чланова. У организовање помоћи и обиласка старачких и самачких домаћинстава осим волонтера укључени су одборници, већници, председници месних заједница, чланови Ловачког удружења „Владан Милошевић Кнић. Општина је формирала Кол центар за грађане и посебан Кол центар за психолошку и педагошку подршку ђацима и родитељима, ради и Кол центар Црвеног крста. Кнић је веома разуђена општина, има 36 села и површину од  413 километара, али волонтери стижу до најугроженијих.

Кнић је и транзитна општина преко чије територије годишње прође седам милиона возила, тако је и сада у условима ванредног стања. У општину је дошао велики број грађана из иностранства и осталих крајева Србије, закупљују се и викендице и сеоска домаћинства. Ипак, мере се примењују, већина је дисциплинована тако да одолевамo и на срећу немамо заражених коронавирусом.

Посебан акценат је на додатној хигијени и дезинфекцији. Радници Јавног комуналног предузећа „Комуналац“ Кнић у сарадњи са крагујевачким ЈКП „Шумадија“ једном недељно дезинфикују улице и јавне површине у најпрометнијим местима у општини. Дезинфиковане су стамбене зграде и све јавне установе, Дом здравља, сви објекти Поште, Полицијска станица и просторије општине Кнић.

У осам места у општини постављени су канистери са натријумхипохлоритом за грађане са детаљиним упутством за коришћење, канистери се редовно допуњују. Натријумхипохлорит за грађане руководство општине обезбедило је путем донације од компаније „Милановић третман вода“ Братислава Милановића из Крагујевца.

Волонтери општине сваког јутра дежурају у локалним продавницама када се обавља безбедна куповина за старије од 65 година, у сарадњи са локалним трговцима организује се рад трговина у свим деловима општине. Волонтери ће и сутра ујутру бити са најстаријим грађанима општине Кнић.

О свим мерама превенције и заштите грађани су  обавештени путем општинског сајта и ФБ странице, волонтери постављају штампана упутства у све крајеве општине, на најпрометнијим местима како би што већи број људи био информисан. Појачано ради служба Геронтодомаћица чији рад, такође финансира општина.

Кнић је неразвијена општина у којој је пољопривреда примарна делатност, у сарадњи са надлежнима у Полицијској станици, чини се све да се помогне ратарима, воћарима и осталим пољопривредницима да испоштују процедуру добијања дозвола и обаве радове у пољима. Општина је покренула Електронску пијацу како би повезала производђаче и купце и помогла својим пољопривредницима да, у ситуацији када због заразе не раде пијаце, продају своје производе.

У овим веома тешким временима када су животи свих нас угрожени, показали смо зрелост, одговрност и хуманост због чега можемо да будемо изузетно поносни.

Општина Кнић се захваљује свим службама, сваком запосленом који је одговорно и пожртвовано обављајући свој посао у изузетно тешким и опасним условима,  допринео да се спречи ширење заразе коронавирусом на територији општине Кнић. Велика захвалност и грађанима који су показали високу свест и дисциплину у поштовању мера превенције и заштите. Останимо одговорни, хумани и сложни. Здравље свих нас зависи од сваког појединца. Здрави били!

 

Подели: