УПОЗОРЕЊЕ

УПОЗОРЕЊЕ

Општина Кнић упозорава пољопривредне произвођаче и остале мештане наше општине да је паљење стрништа, биљних остатака и осталог растиња забрањено и кажњиво законом, имајући у виду да већина корисника пољопривредног земљишта у овом периоду врши припреме за наредну сетву.

Ватрогасно спасилачка јединица Кнић имала је у претходном периоду више интервенција на гашењу пожара на територијама села Баре, Пајсијевић, Радмиловић, Балосаве, који су изазвани горењем ниског растиња и пањева.

Такав начин паљења и изазивања опште опасности забрањен је и кажњив, а за прекршиоце су предвиђене новчане казне у складу са законом и то за физичко лице и одговрно лице у правном лицу од 10.000 до 50.000 динара и за правно лице од 300.000 до 1.000.000. динара, док је у случају настанка веће материлане штете предвиђена и казна затвора од шест месеци до три године.

„Паљење како стрништа тако и биљне масе на самом тлу земиљшта има вишеструко негативан ефекат и последице које доводе до дуготрајног уништавања земљишта, нарочито ако се то чини сваке године. Овакве активности доводе до уништавања корисних микроорганизама земљишта, који су веома важни за одржавање равнотеже у структури и биохемијском саставу земљишта, као и за стварање хумуса. Земљиште се деградира, а плодоносни слој земљишта бива прекривен пепелом, лако се спира, што условљава нестанак најважнијег дела у структури, који треба да донесе род у наредној години. Нашим пољопривредним проивођачима препоручујемо да биљне остатке након жетве заоравају, јер се на тај начин враћа део онога што је из земље изнето (један вид ђубрења) али и побољшава водно-ваздушни режим земљишта“- изјавила је Снежана Симовић, мастер инг.пољопривреде – руководилац Одељења за инспекцијске послове.

Подели: